Amerika'da okumak daha ucuz... Özel okul ücretleri çıldırmış olmalı

Amerika'da okumak daha ucuz... Özel okul ücretleri çıldırmış olmalı
Özel okullar yeni dönem için eğitim ücretlerini açıkladı. Yeni zamlar dudak uçuklattı. En pahalı okullar arasında Robert Koleji ilk sırada.... Bu kolejde çocuğunuzu hazırlık sınıfına vermek için 446 bin TL’yi gözden çıkarmanız gerekiyor. Eğer çocuğunuz okulda 5 gün yatılı kalacaksa bu kez 573 bin TL ödemeniz gerekiyor. Öte yandan vakıf üniversiteleri de ücretlerine yüzde 100'den fazla zam yaptı.

Türkiye'de 1 milyon 246 bini aşkın öğrenci, Liselere Geçiş Sınavı'na (LGS) girdi. Gözler, 26 Haziran'da açıklanacak sonuçlara çevrilirken özel okullar 2023-2024 yılı ücretlerini açıkladı. Fiyatlar bu kadar da olmaz dedirten türden.

EN PAHALI OKUL ROBERT KOLEJİ

En pahalı okul ücreti Robert Koleji’ne ait. Okul ücreti peşin 446 bin TL iken bu rakam taksitli olunca 479 bin TL’ye çıkıyor. Yatılı kısmı ise 5 gün yatılıda kalacak öğrenci için 573 bin TL.

En pahalı yabancı liselerde ikinci sırayı ise Üsküdar Amerikan aldı. Eğer çocuğunuzu Üsküdar Amerikan Lisesi’ne yollamak istiyorsanız hazırlık sınıfı için peşin 422 bin 256, taksitli 430 bin 932 lirayı gözden çıkarmanız gerekiyor. Alman Lisesi’ne göndermek istiyorsanız ise bu kez 239 bin 400 TL’yi gözden çıkarmalısınız.

Notre-Dame de Sion Fransız Lisesi’nin ücreti ise 375 bin TL olarak belirlenirken, Sainte Pulcherie Fransız Lisesi ise 364 bin 796 TL olarak bu yılki ücretlerini duyurdu.

Tarsus Amerikan Koleji 301 bin 785 TL, İzmir Amerikan Koleji 316 bin 388 TL,

SEV Amerikan Koleji ise 422 bin 256 TL olarak fiyatlarını açıkladı.

MEB DÜZENLEMESİ ARA SINIFLAR İÇİN

Bu ücretler 'Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) özel okul ücretlerine yapılacak zam oranını yüzde 65’le sınırlamamış mıydı?' sorusunu da gündeme getirdi. Ancak MEB’in düzenlemesinin ara sınıflarda yapılacak zamlar için geçerli olduğu öğrenildi.

VAKIF ÜNİVERSİTELERİNDEN FAHİŞ ZAM

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) vakıf yükseköğretim kurumlarını eğitim - öğretim ücretlerine enflasyon oranının üstünde zam yapmamaları konusunda uyarmasına rağmen fahiş zamlar sürüyor.

BirGün'de yer alan habere göre, ilk olarak Bahçeşehir Üniversitesi öğrenci harç ücretlerine yüzde 150’ye varan zam yaptı. Öğrenciler zamlara tepki gösterirken, geçen seneye oranla yıllık kayıt ücretlerinde tıp fakültesinde yüzde 145, yazılım mühendisliğinde yüzde 124, Biyomedikal mühendisliğinde yüzde 113, hukuk fakültesinde yüzde 115’lere varan zamlar yapıldığını dile getirdi.

İstanbul Aydın Üniversitesi 17 Nisan’da öğrenim ücretlerine yüzde 100’ün zam yapıldığını açıkladı. Üniversite tarafından öğrencilere yapılan duyuruda, bu yıl için 115 bin TL olan diş hekimliği fakültesinin ücreti erken ödemede 180 bin TL, normal ödeme takviminde ise 223 bin TL’ye çıktı. Gazetecilik bölümünün ücreti 60 bin TL’den 135 bin TL’ye, okul öncesi öğretmenliği bölümünün ücreti ise 64 bin TL’den 144 bin TL’ye yükseldi.

İstanbul Zeytinburnu’nda kampüsü bulunan Biruni Üniversitesi de fahiş zam yapan vakıf üniversiteleri arasında yer aldı. Yüzde 130’a varan zamları protesto eden öğrenciler, “Burada apaçık eğitim hakkının ihlali var” dedi.

Zam kervanına katılan son üniversite ise İstanbul Gelişim Üniversitesi oldu. Yüzde 97 oranında zam yapan üniversiteye öğrenciler tepki gösterirken, 20 Haziran’a kadar ödeme yapmadıkları takdirde fiyatın daha da artacağını dile getirdi. Öğrenciler kendilerine kayıt zamanı yüzde 10’dan fazla zam yapılmayacağı yönünde taahhüt verildiğini ancak fahiş bir zam yapıldığını belirtti.

'MÜŞTERİ DEĞİL ÖĞRENCİYİZ'

İstanbul Gelişim Üniversitesi öğrencileri, okul yönetiminin getirdiği fahiş zamlara ilişkin dün eylem gerçekleştirdi. İlk olarak taleplerini iletmek için Rektör yardımcısı ile görüşen öğrenciler ardından kampüs önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Öğrenciler sık sık "müşteri değil öğrenciyiz", "zamlara boyun eğmiyoruz" sloganları attı. Yapılan basın açıklamasında "Depremzede arkadaşlarımızın da mağduriyetlerini ve durumlarını düşünerek hem bu yapılan zammın geri çekilmesi hem uzakta olan depremzede arkadaşlarımız için erken kayıt döneminin uzatılmasını hem de erken kayıt döneminde yapılan zammın depremzede arkadaşlarımızın oldukları durum göz önünde bulundurularak geri çekilmesini talep ediyor ve istiyoruz" ifadelerini kullandı.

YÖK'TEN UYARI

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), vakıf yükseköğretim kurumlarına gönderdiği yazıda, eğitim öğretim ücretlerine enflasyon oranının üstünde zam yapmamaları konusunda uyardı. Vakıf yükseköğretim kurumlarının kâr amacı güdemeyeceklerine ilişkin mevzuat düzenlemelerine işaret edilen yazıda öğrencilerin şikâyetlerinin dikkate alınması ve ücret artış sınırının enflasyonun üzerinde olmaması istendi.